Täydellinen aloittelijan lauta, onko sitä?

14.04.2020

Kun päätät aloittaa purjelautailun ja alat miettiä omia välineitä, ensimmäisen oman laudan valinta onkin suhteellisen haasteellista. Valitako helppo aloittelijan lauta, vai edistyneempi freeride? Halu oppia on kova, mutta halua investoida lautaan – jonka joutuu kömpelyyden vuoksi vaihtamaan ehkä jo seuraavalle kaudelle – ei ehkä ole. Pohditaas vähän lautatyyppien kautta, mitä haasteita ensimmäisen laudan hankinnassa on.

ALOITTELIJALAUTA, TILAVUUS NOIN 200 LITRAA

Isohkolla aloittelijalaudalla opit takuuvarmasti ja nopeasti. Tilavuus antaa mahdollisuuden mennä melkeinpä tyvenellä vesille, pystyt treenaamaan rikin käsittelyä, vaikka tuulta olisi lehmän henkäyksen verran. Kääntököli auttaa pitämään suunnan ja kryssimään ylös tuuleen. Kölin ansiosta tuulen suunnalla ei ole niin väliä, koska pystyt hyvin kryssimään takaisin lähtörantaan, vaikka olisi ns. maatuuli (tuulee rannalta ulos) - toki maatuulella kannattaa aina olla varovainen ja omata varasuunnitelma, jos vaikka voimat loppuvat, tai tuuli voimistuu kovaksi tai loppuu kokonaan.

Aloittelijalaudoissa on yleensä laudan kansi pehmustettua EVA-materiaalia. Sen päällä on kiva surffata vaikka paljain varpain, eikä se myöskään riko ihoa tai vaatteita.

Oppimiskäyrä isolla aloittelijalaudalla on jyrkkä - opit ihan varmasti ja nopeasti. Josta seuraakin tuon laudan huono puoli: todennäköisesti jo ensimmäisen kauden lopulla alat kaipailla vähän ketterämpää lautaa... Kun alkaa taidot olla siinä vaiheessa, että haaveilee vauhdikkaista plaanisiivuista, voi nopeasti pettyä laudan ominaisuuksiin ja kömpelyyteen.

Isojen aloittelijalautojen pointti on juurikin tuossa nopeassa oppimisessa. Ne ovat täydellisiä windsurf-kouluissa tai surffiseurojen käytössä, mutta yksityishenkilöllä haaste on isompi. Laudat ovat kuitenkin arvokkaita, joten vain yhden kauden treeneihin investointi voi tuntua isolta. Vauhtiajossa iso aloittelijalauta on kömpelö, painonsa takia vaikeasti plaanaava – ja muotonsa (leveys, pohja) takia epämukava ajettava plaanissa.

Toki on hyvä muistaa ja huomioida, että käytettyjä aloittelijalautoja on markkinoilla vähän. Jos niitä myyntiin tulee, ne yleensä löytää uuden omistajan nopeasti. Joten jos investoit aloittelijalautaan, pääset kyllä siitä hyvin ja kohtuu pienellä arvonalenemalla eroon.

MITÄ HYVÄÄ ON ISOSSA ALOITTELIJALAUDASSA

 • opit nopeasti
 • pääset vesille tosi pienellä tuulella
 • pehmeä ja suojaava EVA-kansi
 • kestävä
 • jälleenmyynti: ostajia löytyy varmasti

MITÄ HUONOA ON ISOSSA ALOITTELIJALAUDASSA

 • kankea: kun opit enemmän, huomaat että lauta on raskas ja kömpelö
 • käyttöikä: haluat nopeammin vaihtaa ketterämpään
 • helpohkosta jälleenmyynnistä huolimatta iso investointi yhtä kautta varten


FREERIDE-LAUTA, TILAVUUS 145-160 LITRAA

Isoimmat freeride-laudat ovat yleensä valmistajista riippuen 145-160 litraisia. Freeride-ajo on vauhdikasta suoraa ajamista jiipistä tai vastakäännöksestä toiseen. Riippuen lautamallista, freeride-laudoilla voi olla eri fokuksia, esim jotkut tehty helppoon plaaniin nousuun, toiset hyviin huippunopeuksiin tai vauhdikkaaseen kääntyilyyn.

Iso freeride-lauta on periaatteessa hyvä myös aloitteluun, mutta vain, jos katsotaan laudan fyysisiä mittoja. Koska freeride-laudat ovat suunniteltu vauhtiin, niistä on myös tehty keveitä. Keveys laudoissa yleensä tarkoittaa myös sitä, että ne eivät kestä pahoja iskuja. Pahinta laudalle on kivikkoon ajamisen jälkeen katapultissa eteenpäin kaatuva masto. Melko varmasti hiilikuituvahvikkeinen kevyt freeride-laudan keula sanoo raks ja poks, kun masto siihen iskeytyy.

Eli iskujen kestävyys on yksi huonopuoli freeride-lautojen käytöstä aloittelussa. Toinen puute on kääntökölin puute. Jutun alussa jo käytiinkin läpi kölin plussat. Freeride-laudoissa ei köliä ole, joten sillä et pääse niin usein vesille kuin kölillisellä. Tai pääset, mutta kölitön lauta vaatii vauhtia, jotta peräevä pitää laudan kurssissa. Oikeastaan, laudathan on tehty plaaniajoon, jotta peräevä toimisi niinkuin pitäisi, laudan pitäisi liukua plaanissa. Aloitellessa plaaniajosta voi vain haaveilla, joten freeride-laudalla treenatessa kannattaa varmistaa, että rannalla on vene ja kaveri valmiina noutamaan kotirannalle, jos omin voimin ei sieltä pääse.

Kölin puuttuminen vaikeuttaa myös purjeen nostamista. Köli vakauttaa purjelautaa nostohetkellä paljon. Freeride-laudan peräevä ei purjeen nostohetkellä juurikaan auta vakauteen.

Kolmas asia, joka freeride-laudoissa aiheuttaa haastetta, on laudan pinta. Freeride-laudoissa ei ole EVA-pehmustettua kantta, kuten aloittelijalaudoissa. Puvun polvien kuluminen tai shortseissa surffatessa polvien naarmuuntuminen ei välttämättä ole iso häviö, mutta purje: siihen saa helposti pysyviä, harmittavia naarmuja. Aloitellessa vedessä olevan rikin käsittely on usein hankalaa ja vaistomaisesti yrittää rikiä saada oikeaan nostoasentoon keinolla millä hyvänsä. Jos rikiä vetää vedessä laudan keulan yli, purjeen ikkunaan tulee karhennuksesta melko varmasti jälkiä. Ja kun tulee niitä toistoja, tulee jälkiä lisää. Kulutustavaraahan purjeet on, mutta oishan se kiva, että aloittelun virheet ei tekis purjeelle pahaa.

MITÄ HYVÄÄ ON FREERIDE-LAUDASSA

 • oppimisen jälkeen laudalle löytyy edelleen käyttöä

MITÄ HUONOA ON FREERIDE-LAUDASSA

 • oppiminen alussa tosi hidasta haastavan laudan kanssa
 • hauras iskuille
 • ei köliä: vaikea treenata kevyillä tuulilla
 • karhennettu kansi: purjeen ikkuna naarmuuntuu herkästi
 • kalliimpi kuin aloittelijalauta

ONKO MITÄÄN SILTÄ VÄLILTÄ?

On. Goya on tehnyt aktiivista tuotekehitystyötä purjelautakoulujen ja klubien kanssa. Yhteistyön myötä aloittelijalaudat kehittyivät haluttuun suuntaan. Goya Surf kehitettiin koululaudaksi ja halu oli tehdä siitä myös sellainen lauta, jolla viihtyvät kokeneemmatkin. Alussa lautaa sai 150 litraisena keskievällä ja 200 litraisena kääntökölillä. Myöhemmin lisättiin pari isompaa ja yksi pienempi koko.

Surf -mallisto todettiin kouluille todella sopiviksi, mutta pari vuotta sitten huomattiin, että väliinputojille - itsenäisesti aloittelua treenaaville - ei ollut sitä täydellistä lautaa, vaan laudan hankintaa harkitseva joutui käymään nuo tämän artikkelin alussa käydyt pohdiskelut läpi. Joko itsekseen, kokeneemman surffikaverin tai kauppiaan kanssa. Mutta ongelma oli ja pysyi - ja valinta piti tehdä tarjonnan perusteella.

Goya kehitti samoihin aikoihin uutta freeride-mallistoa Volaria. Volarista tehtiin kaksi eri rakenneversiota: ECO ja PRO. ECOssa vahvikkeena käytetään epoksia, PROssa hiilikuitua. ECO vahvempi, edullisempi ja painavampi, PRO kevyempi, ketterämpi ja hitusen hintavampi. Päätettiin myös tehdä iso freeride, 160 litrainen, jotta isommilla kuskeillakin olisi vaihtoehtoja. Pian huomattiin myös, että koko on itseasiassa aika hyvä aloitteluun ja kun on vielä tuo ECO-versio, niin kestävyyttäkin on. Mutta jotain puuttui: kääntököli ja pehmeä kansi. Lauta otettiin uudelleen suunnittelupöydälle, sheipattiin vähän uudelleen ja syntyi Surf-perheeseen uusi jäsen, Surf 160.

Goya Surf -perhe rakennettiin täysin uudelleen ja kytkös Volariin pidettiin. Nyt alle 160 litraiset Surfit ovat sheipeiltään täysin samoja kuin Volarin. Ja Surf 160:stä syntyi täydellinen itsenäisen aloittelijan lauta.

Goya AirBolt + F-One IC6 950 85 Windsurf V3

Loppukauteen windfoil-settitarjous! AirBolt löytyy omasta varastosta ja F-One IC6 950 85 Windsurf V3 löytyy päämiehen varastosta.  Ota yhteyttä asap, vain pari settiä tarjolla! Lue AirBoltista tästä! A complete foil for Windsurfing from F-One. This Windsurf IC6 foil is very user friendly and great for first timers but also for progressing windsurf foil people. Additional information Area: 965 cm² Span: 65 cm Aspect Ratio: 4.4 Weight: 1.33 kg (wing only) What's in this complete set? Frontwing IC6 950 V3 Aluminum Fuselage 80 Wind Stab IC6 300 Rear Wing Stabilizer Mast Top Tuttle Alu Mast 85cm

2 390,00 € 2 845,00 €

Goya AirBolt + MFC Helios Foil ALU Pack

Täydellinen ja helppo foil-setti, saatavana vielä tälle kaudelle! AirBolt löytyy omasta varastosta ja MFC Helios löytyy päämiehen varastosta. MFC sai täydennystä ja nyt foileja taas saa! Meille on lähdössä päämieheltä syyskuun puolessa välissä lähetys liikkeelle, samaan kuormaan saadaan foil Myös nopeampi suora toimitus on mahdollinen! Ota siis yhteyttä asap! Lue AirBoltista tästä! MFC Helios 1440 Alu Pack Following the development of the MFC HYDROS, the new MFC HELIOS is a Windsurfing, WING & SUP modular hydrofoil, plug and play design, that allows interchangeable wings between both MFC foils. Fly the new HELIOS and you'll be able to increase your range of flights by using the different MFC HYDROS wings. The Helios front wings are designed to be stable and fly at low speeds, perfect for your first time foiling, be it wind, wing, SUP, or surf. The mid aspect profile allows them to glide at a steady height effortlessly and achieve higher top speeds. Yet it still maintains an agile outline for banking carves and manoeuvres, satisfying the demands of our top riders on Maui in the most extreme conditions. Depending on the Helios/Hydros components they are matched with, riders of all levels depending on the conditions will love using the Helios front wings. MFC Helios Mast 80 Helios Fuselage 76 Helios FW1440 Helios BW300 Shims: Zero / One.five / Two.five Bag HELIOS is good for windsurfing, wingfoil, SUP, prone, kite and wake.

3 049,00 € 3 635,00 €

GOYA SURF LAUTA + RIKI

Tarkista saatavuus, tero@windwaves.fi Paketti sisältää Goya Surf 160 tai 200 -laudan Goya Surf-purjeen Goya Surf epoksimaston Goya Alu puomin Goya mastonjalan Lauta: Goya Surf -lauta on aloittelijan unelma, jolla pääset myös treenaamaan vauhdikasta plaaniajoa! 200 litrainen on puhdas aloittelijalauta, joka sopii ensimmäiseksi laudaksi yli 80 kiloiselle surffarille. Alkeiden oppimisen jälkeen lauta toimii plaaniajon opetteluun, sekä toimii hyvänä mökki- tai retkilautana kantavuutensa vuoksi. 160 litrainen soveltuu aloittelijalaudaksi alle 80 litraiselle surffarille. Goya Surf 160 on muodoltaan puhdas freeride-lauta, vastaava kuin Goya Volar ja Volar Pro. Rakenne on vaan vahvempi, kansi pehmennetty, keulassa suoja ja keskellä kääntököli. 160 on oivallinen lauta niin alkeisiin kuin myöhempään plaaniajon harjoitteluun. Plaanissa lauta käyttäytyy kuin freeride-lauta. Purje: Surf on superkevyt ja tuntumaltaan pehmeä aloittelijan purje. Se sopii erinomaisesti myös koulupurjeeksi surfkeskuksiin. Purje on valmistettu kestävästä dacronista ja vinyylistä, ja se on helppo erottaa helposti vesillä ja rannassa kirkkaan värinsä ansiosta. Pehmeä, leikkisä ja uskomattoman kestävä. Täydellinen purje tuoreelle surffarinalulle!

Alkaen 1 695,00 €

GOYA SURF RIKI

Rikipaketti 1-3-lattaisella harjoittelupurjeella.  Rikipaketti sisältää Surf-purjeen, Surf epoksimaston ja Goya Alu puomin.  Surf on superkevyt ja tuntumaltaan pehmeä aloittelijan purje. Se sopii erinomaisesti myös koulupurjeeksi surfkeskuksiin. Purje on valmistettu kestävästä dacronista ja vinyylistä, ja se on helppo erottaa helposti vesillä ja rannassa kirkkaan värinsä ansiosta. Pehmeä, leikkisä ja uskomattoman kestävä. Täydellinen purje tuoreelle surffarinalulle! Kysy toimitusaikaa!

Alkaen 380,00 €