Ensimmäinen purjeeni
Ensimmäisen purjeesi tärkein tehtävä on maksimoida vesipäiväsi ja mahdollisuudet kehittää itseäsi. Ajattele realistisesti. Tunnista ne paikat, missä harrastat etenkin nyt aluksi, millaisissa tuuliolosuhteissa purjehdit ja miten maksimoit vesipäiväsi eli saat mahdollisimman paljon harjoitusta vesillä. Mieti, minkä tason harrastaja olet juuri nyt, ja millaiseksi haluat kehittyä. Painollasi ja fyysisellä vahvuudellasi on merkitystä purjetta valittaessa. Myös fyysiset ja psyykkiset ominaisuutesi vaikuttavat asiaan. Ole rehellinen itsellesi. Jos tiedät, että nopean oppimisen sijaan haluat totutella rauhassa uuteen lajiin, niin se on ihan ok! Muista, miten ajattelit maksimoida vesipäiväsi. Lähde realistisesti liikkeelle ja opettele alkeet rauhassa, ilman turhaa raivoa.
Ensimmäinen purjeesi ei välttämättä tule palvelemaan sinua vuosikausia, mikä on ihan ok. Purjeita myydään ja ostetaan ja niitä vaihdetaan koko ajan. Jos halusi on kehittyä nollasta sataan nopeasti, älä silti oikaise. Voit tietysti painottaa purjehankintaa siten, että sama purje on suorituskykyinen ja palvelee kehittymistäsi. Tämä vaikuttaa erityisesti komponenttien eli maston ja puomin valintaan ja luultavasti niihin kannattaa sijoittaa hieman enemmän rahaa.
Kun purje, masto, puomi ja mastonjatke ovat liitetyt yhteen, puhutaan kokonaisuudesta nimeltä riki.
Lasten riki
Pienet ja kevyet ihmiset tarvitsevat heidän geometrialleen suunnitellut välineet. Lasten purje on tyypillisesti pieni, kevyt ja silti vetävä. Mastot voivat näissä purjeissa olla alumiinisia. Lasten rikit myydään yleensä kokonaisina paketteina, jolloin komponentit sopivat suoraan toisiinsa, eikä puomia tai mastonjatketta tarvitse säätää. Lasten riki soveltuu käytettäväksi yhdessä Trainer-laudan kanssa.
Kouluriki
Koulurikit voivat olla samaa tyyliä tai sarjaa kuin lasten rikit, mutta ne kattavat myös suurempia kokoja. Koulurikit ovat tyypillisesti keveitä, ehkä enemmän joustavaa dacron-materiaalia sisältäviä ja siksi pussikkaampia purjeita. Koulurikit ovat nimensä mukaisesti hyviä alkeiden opetteluun. Näillä purjeilla on helppo ottaa alkeet haltuun, sillä pussikkuuden ja purjeen joustavuuden kautta tuulen voiman aistii ja valjastaa helposti eteenpäin vieväksi voimaksi. Koulurikeissä on tyypillisesti yksi tai kaksi purjeen läpi kulkevaa lattaa. Näitä purjeita on kevyt nostaa vedestä ja kevyt ohjata. Purjeiden käyttöalue tuulenvoimakkuuden suhteen on kuitenkin rajallinen. Koulurikit ovat tyypillisesti paketteja sisältäen kaiken tarvittavan. Kouluriki soveltuu käytettäväksi yhdessä Trainer-laudan kanssa.
Aloittelijan riki
Koulurikiin verrattuna aloittelijan riki on jo suorituskykyisempi ja varustettu tyypillisesti useammalla läpilatalla, jotka jäykistävät purjetta. Näin purjeen käyttöalue tuulen suhteen on jo merkittävästi laajempi verrattuna koulurikiin. Aloittelijan rikeissä masto on tyypillisesti kaksiosainen ja sisältää vaihtelevan määrän hiilikuitua. Näihin rikeihin voit jo hakea lisää käyttömukavuutta ja suorituskykyä enemmän hiilikuitua sisältävillä mastoilla. Samoin puomia valitessasi voit jo suunnitella seuraavaa purjetta.
Freeride-riki
Freeride-riki on jo huomattavasti suorituskykyisempi vaihtoehto, ja rikeistä löytyy suorituskykyä pitkälle tulevaisuuteen. Valitse freeride-purje, jos sinulla on jo harrastus hyvin hallussa tai vahva halu jatkaa harrastuksen parissa. Mikäli olet päätymässä freeride-rikiin, mieti oikea purjekoko huolella ja mieti myös jo seuraavia purjeita. Sijoita hieman enemmän rahaa mastoon, mikäli mahdollista, sillä mastolla saat lisää käyttömukavuutta ja suorituskykyä. Huomioi, että tuleva purje olisi samaa sarjaa. Tällöin purjeet ovat luonteeltaan samat ja purjeen koonvaihdolla on merkitystä. Freeride-riki soveltuu moniin eri olosuhteisiin järveltä aallokkoon.
Muut vaihtoehdot
Oletko aivan varma tästä? Mikäli haaveilet ensimmäiseksi purjeeksi camberillista purjetta, niin konsultoi vielä rantatuttujasi. Jos olet asiasta varma, niin sitten menoksi! Purjeen stabiloimiseksi kilpa- ja vauhtipurjeissa on cambereita eli profiilinmuodostajia, ikään kuin muovisia kouria. Ne tarrautuvat mastoa vasten ja muodostavat ja ylläpitävät purjeen profiilia. Camberipurjeen käsittely vaatii kuitenkin hieman lattapurjetta ronskimpaa otetta.
Ensimmäiseksi purjeeksi aalto- eli wavepurjeen hankkiminen voi myös olla riski. Aaltopurje on tarkoitettu helposti käsiteltäväksi voimakkaissa tuulissa. Näistä purjeista et välttämättä saa helppoa vetoa.
Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy. Esimerkiksi aaltopurje Goya Fringe on itseasiassa yllättävän hyvä aloittelijan purje. Fringe on suunniteltu siisteihin aaltoihin ja tasaisiin aaltoväleihin - siis olosuhteisiin, joita Suomessa on todella harvoin. Yksi pointti purjeen suunnittelussa on ollut keveys. Aloittelijalle rikin keveys on pelkkää plussaa, sillä alussa tekniikka ei kuitenkaan ole ihan hallussa, jolloin kevyet välineet helpottavat oppimista huomattavasti. Fringessä on myös todella hyvä veto. Kun alkeet alkavat olemaan hallussa, Fringe toimii yllättävän hyvin myös freeride-purjeena. Keveys on edelleen plussaa, kun lähdetään opettelemaan nopeita vastakäännöksiä tai plaanijiippejä. Myös vesilähdön opettelu on keveällä aaltopurjeella helpompaa. Aaltopurjeiden vedessä tapahtuvaa rikin käsittelyä helpottaa myös purjeen alaosan eli alaliikin muotoilu. Aaltopurjeen alaliikki nousee jyrkemmin ylöspäin kohti puomin takaosaa verrattuna esim. freeride-purjeen alaliikkiin. Purjeen saa nostettua vedestä vaivattomammin, koska vesi ei jää makaamaan purjeen alaosan päälle niin herkästi. Toki Fringe on epätasaisessa aallossa vähän levoton, sillä purjeessa on vain kolme lattaa, minkä vuoksi purje elää enemmän. Purjeen elämiseen tottuu kuitenkin nopeasti. Fringessä on hyvää myös se, että purjeelle on käyttöä alkeiden opettelun jälkeen. Kun kehityt ja kaipaat isompaa purjetta, Fringe voi jäädä kovemman tuulen purjeeksi.
Goyalta löytyy myös Scion, joka on lähtökohdaltaan sama kuin Fringe, mutta suunniteltu nuorille, alle 45-kiloisille surffareille.
Komponentit
Masto
Masto pitää purjeesi jännitettynä ja mahdollistaa purjeeseen vetävän profiilin. Mastot sisältävät hiilikuitua ja hiilikuidun määrä vaikuttaa maston hintaan. Mastojen pituudet menevät 30 cm jaoin, esim. 340 cm, 370 cm, 400 cm, 430 cm jne. Maston pituus on määräävä tekijä. Hiilikuidun paljous tuo mukanaan usein keveyden ja maston reagointinopeuden. Maston taipuma on myös tärkeä asia, joten varmista purjeen ja maston yhteensopivuus. Mastoa voisi verrata auton renkaisiin; väärät renkaat pilaavat ajotuntuman.
Puomi
Puomit ovat yleisesti alumiinisia ja säädettäviä. Puomeissa säätövaraa on tyypillisesti 40 cm, jolloin samaa puomia voi käyttää useammassa purjeessa. Puomin hankinnassa voit jo ajatella seuraavaa purjettasi ja valita puomin mitan siten, että sama puomi sopii myös siihen. Puomeja on myös hiilikuituisia ja eri ulkohalkaisijoilla. Perus alumiinipuomilla pärjäät pitkälle.
Mastonjatke ja mastonjalka
Mastonjatkeella säädetään mastosi kokonaispituus sopimaan purjeen ohjemittoihin. Mastonjatke liittyy mastonjalkaan. Jatkeen ja jalan valinnassa sinun on muistettava varmistaa, että jalka ja jatke sopivat yhteen. Käytännössä vaihtoehtoja on joko "pin"- tai "US"-tappi. Mastonjatkeen tulee olla tarpeeksi pitkä. Ehdit myöhemmin hifistellä hiilikuidulla.
Trapetsinarut ja trapetsi
Mieti näitä parin kuukauden päästä. Mikäli olet päässyt vesille kymmeniä kertoja, kääntyminen sujuu ja sinä viet lautaa enemmän kuin lauta vie sinua, niin olet valmis ottamaan seuraavan askeleen ja hankkimaan trapetsin. Nyt tarvitset apua. Pyydä kokeneempi surffari opastamaan sinua trapetsin käytössä, jotta käyttö sujuu tehokkaasti ja turvallisesti.
Vyötärötrapetsi tulee vyötäröllesi, ja siinä ulospäin oleva koukku sijoittuu napasi kohdalle. Trapetsinarut kiinnitetään puomiin. Kun koukku pujotetaan puomin naruihin, ei kaikki purjeen veto tulekaan käsiisi, vaan saat generoitua vauhdin vyötärösi ja jalkojesi kautta lautaan. Hanki mukava trapetsivyö ja pitkät, säädettävät trapetsinarut. Purjehdus muuttui juuri surffaukseksi!!!
Ajatusta tulevaisuuteen
Kun surffikärpänen on puraissut ja vakaa halusi on jatkaa lajin parissa ja kehittyä, niin ota tämä huomioon jo ensimmäistä purjettasi hankkiessasi. Jos olet jo saanut alkeet haltuun, voit alkaa hahmottelemaan "unelmapakettia" itsellesi. Tätä pakettia voit hankkia paloissa purje, lauta, masto tai puomi kerrallaan, kun sen aika on. Mikäli olet unelmapaketin jo hahmotellut, voit kuitenkin hankkia mastoja ja puomeja, jotka palvelevat useampaa purjekokoa, ja näin säästää rahaa ja tilaa.
Unelmapaketti voisi esimerkiksi sisältää "ison" ja "pienen" laudan, ja purjeita siten, että yksi purjekoko keskeltä sopii hyvin molempiin lautakokoihin. Purjeiden kokoero voisi olla esim. 15%.
Tässä esimerkki 80 kg miehen paketiksi:
Aloita Nexus 6,4m2 purjeella ja Volar 160 laudalla ja
laajenna ensin suurempaan ja sitten pienempään. Ellei harrastusolosuhteesi
vaadi toisin.
Kuinka purjetaulukoita luetaan?
Unelmapaketin hankintaa miettiessäsi kannattaa vilkaista purjeisiin
liittyviä teknisiä tietoja. Nämä tiedot eivät kerro purjeen ominaisuuksista.
Lattojen määrä ja purjeen materiaali kertovat kuitenkin jo paljon siitä, minkä
tyyppisestä purjeesta on kyse. Tässä esimerkki 5-lattaisen, suorituskykyisen
Nexus Freeride -purjeen teknisistä tiedoista.
Menikö sormi suuhun?
Myönnetään, purjelautailu on myös välineurheilua ja välineviidakossa voi helposti eksyä – vaihtoehtoja on niin paljon, että väärä valinta voi aiheuttaa ongelmia, mielipahaa ja turhaa rahanmenoa. Ole meihin yhteydessä, neuvomme mielellään välinevalinnoissa. Pohditaan yhdessä, mikä sopii taitotasoosi, harrastusolosuhteisiisi ja budjettiisi parhaiten!
Lue myös kirjoitus ensimmäisen oman laudan hankinnasta!
Kirjoitteli Mikko Nurmi