Käsitteet välinepaletissa, osa 3/3

22.06.2020

Kirjoitus on jatkoa Käsitteet välinepaletissa ensimmäiselle ja toiselle osalle, joka käsitteli wave, freewave ja freestyle -käsitteitä. Jos et niitä vielä lukenut, aloita ensimmäisestä osasta!

Koulu- ja aloittelijoiden laudat

Purjelautailu kannattaa ilman muuta aloittaa alkeiskurssin kautta. Kurssilla saat hyvät perusteet harrastuksen aloittamiselle ja myös ohjeita jatkoon. Alkeisopetukseen on suunniteltu välineitä, jotta pääset keskittymään välineiden hallintaan ja maksimoimaan harrastusajan. Koululauta on tyypillisesti hyvin leveä (jopa 100 cm), mikä takaa laudan vakauden. Alkeislaudoissa on yleensä kiinteä tai kääntököli, joka helpottaa laudan liikuttamista haluttuun suuntaan ilman suurta vauhtia. Nämä laudat ovat tyypillisesti vakaita ja suhteellisen raskaita käytettäväksi muuhun kuin alkeiden opetteluun.

Koulupurje on tyypillisesti pieni ja pelkistetty. Purjeen tulee olla kevyesti käsiteltävä, jotta surffarin on helppo ymmärtää välineiden hallinta ja oppia tekniikka nopeasti. Koulupurjeen materiaalit on valittu kestämään hieman tottumattomampaakin käsittelyä. Materiaalit valitaan myös niin, että purjeeseen muodostuu pienelläkin tuulella "pussi" – eli purjeen profiili muodostuu heikossakin tuulessa oikeanlaiseksi. Se helpottaa kevyessä tuulessa harjoittelua. Yleiset koulupurjeen materiaalit ovat dacron-kangas ja vinyyli-ikkuna.

Trainer-lauta on jo alkeet ymmärtävälle, nopeaa kehittymistä hakevalle. Trainer-lautojen etuna on monipuolisuus: voit opetella alkeita tai käyttää hyvänä hyppynä koululaudan ja esim. freeride-laudan välillä. Trainer-lauta voi parhaimmillaan olla suoraan freeride-laudan mitoilla ja muodoilla, vain painavampana ja kestävämpänä versiona toteutettu. Esimerkiksi mökillä silloin tällöin surffaavalle Trainer on juuri sopiva purjelauta.

Trainer-purjeet ovat jo koulupurjeita suorituskykyisempiä ja tyypillisesti hyvin lähellä freeridepurjeita. 

Yksityyppiluokat ja muut välineet

Windsurfer LT on retroversio purjelautailun kulta-ajan Windsurfer paketista. Paketti on päivitetty tälle vuosituhannelle ja tuo saataville kölillisen laudan ja kevyen rikin mahdollisuudet. Yksityyppiluokka, jolle järjestetään Suomessa myös kilpailuja hyvässä hengessä.

RS:X toimi olympialuokkana 2008-2020 vuosien aikana. Lautana RS:X on kölillinen ja levä lauta, jolla purjehditaan ratakilpailuja. Purjeeksi on määritelty miehille 9,5 m2 ja naisille 8,5 m2 purjeet. RS:X on yksityyppiluokka.

Techno 293 on alle 15-vuotiaille junioreille suunnattu yksityyppiluokka, jossa kilpaillaan radalla. Lautana toimii RS:X-lautaa mitoiltaan muistuttava kevyempi, kääntökölillinen lauta.

Kona on yksityyppiluokan välineistö, jossa lauta on pitkä, Raceboard-tyylinen kääntökölillinen, ja purjeena freeride-tyylinen purje.

WindSUP. Kun SUP (stand up paddling) on melontalauta, on WindSUP melontalauta, jossa on paikka rikin kiinnitykselle. Näitä lautoja voit siis käyttää sekä SUPpailuun että purjelautailuun. iSUP:illa tarkoitetaan usein inflatable SUP-lautaa eli pumpattavaa, ilmatäytteisestä lautaa. WindSUPit ovat mukavia ja monipuolisia välineitä, jotka mahdollistavat vesiurheilun myös hyvin kevyessä tuulessa. WindSUPit sopivat erinomaisesti myös aloittelijan käsiin.

Foil eli kantosiipi on rantautunut vastikään myös purjelautailuun. Peräevän sijaan lautaan asetetaan 85-105 cm korkea masto, jossa on kaksi siipeä, joista etusiipi on tyypillisesti 60-80 cm leveä. Siivet nostavat laudan ilmaan, jolloin surffaaja liitää puoli metriä veden päällä. Näin laudan vesikitka poistuu ja lauta liitää lähes äänettömästi ja kevyesti myös kevyessä tuulessa. Starboard iQFoil on valittu uudeksi olympialuokaksi 2024 olympialaisista alkaen.

Kirjoittaja: Mikko Nurmi