Purjeiden materiaaleissa on eroja

26.03.2022

Purjeet näyttävät hyvinkin erilaisilta värien ja muotoilujen johdosta. Purjeisiin kuitenkin käytetään erilaisia materiaaleja kestävyyden, toiminnallisuuden ja kustannusten aiheuttamien paineiden johdosta. Tässä hieman selvennystä purjepaneeleissa käytettyihin materiaaleihin ja lyhenteisiin materiaalien takana.

DACRON. Dupoint:n valmistama polyesterikangas. Edullinen kangas, joka venyy ja kestää hyvin hankausta. Dacronia on vaikea saada rypistymään ja tuote on melko edullista. Dacronia käytetään tyypillisesti koulupurjeissa. 

Goyan purjeissa dacronia on treenipurje Goya Surfissa.

PVC. Edullinen ja joustava muovi. Läpinakyvänä tuotteena eri tyyliä ja -jäykkyisiä PVC materiaalejä käytetään esim. koulupurjeiden ikkunoina. PVC venyy ja kestää venymistä. Materiaali kestää UV-valoa. 

PVC/vinyyli-ikkunaa käytetään Goyan purjeissa treenipurje Surfissa ja myös Goya Gurun pehmeän otteen ydin on PVC/vinyylissä: Guru on puuskaisessa tuulessa anteeksiantava, koska pehmeämpi PVC-materiaali antaa hieman myöden.

Monofilm. Läpinäkyvä polyesterimuovi. Päämateriaali erityisesti edullisissa purjeissa. Monofilm ei juurikaan veny ja kestää vetoa hyvin. Monofilmilla on UV valosta johtuen rajallinen käyttöikä ja purjetta rullattaessa pussiin sekä rikattaessa kannattaa varoa, ettei rypyistä tule pysyviä. Monofilmi -purjeiden ikkunat ovat usein isoja ja hyvän läpinäkyvyytensä vuoksi näkyvyys on erittäin hyvä. 

Monofilmiä käytetään myös purjeissa joissa fokus on keveydessä ja välittömän voiman siirrossa. Goyan purjeissa monofilmiä on freestyle -purje Cypher:issä, freeride -purje Nexus:ssa ja freerace -purje Mark:issa. Goyan wave-purjeissa ei käytetä monofilmiä, koska se ei materiaalina täytä Goyan wave-purjeiden kestävyysvaatimuksia.

Bi-Ply. Kaksi kerrosta ohutta monofilmia. Monofilm kerrosten välissä on UV-liima, jolla saadaan hyvä UV suoja. Bi-Ply on kestävämpää kuin Monofilm. Bi-Ply ei rypisty yhtä helposti kuin Monofilm ja Bi-Ply on tyypillisesti hieman paksumpaa kuin Monofilm ja myös arvokkaampaa. Bi-Plyn erottaa monofilmista äänestä ja sormituntumasta. Bi-Ply:ssa on jämäkämmän tuntuinen ääni ja materiaali tuntuu jämäkämmältä.

Goyan purjeissa Bi-Ply -materiaalia käytetään useassa purjeessa, mm. wave-purjeissa Banzai, Fringe, Eclipse sekä freeride ja -race purjeissa Nexus B ja Mark B.

X-Ply. Spectra langalla vahvistettu Bi-Ply. Filmikerrosten välissä kulkee X-muotoon aseteltuja Spectra-lanka vahvikkeita. Purjeen X-Ply paneeliin tullut reikä saattaa todennäköisemmin pysähtyä seuraavaan Spectra lankaan ja rajata vahinkoa. X-vahvikkeiden tiheys saattaa vaihdella materiaaleittain.

X-Ply -materiaalia käytetään Goyan wave-purjemalleissa Banzai X, Fringe X, Eclipse X ja Guru X sekä freerace -purjeista Mark X. 

Vahvistetut materiaalit (Scrim). Monikerrosvahvistettu X-Ply. Jos purjemateriaalista halutaan erityisen kestävää voidaan X-vahvikkeiden materiaaleja tai tiheyttä vaihdella. Kun X-muotoisten vahvikkeiden lisäksi lisätään eri muotoisia vahvikkeita, saadaan Scrim- materiaali. Näitä materiaaleja käytetään tyypillisesti eri tyylisin vahvistuksin purjeiden ala ja takareunassa. Scrim -materiaalit ovat kevyitä ja kestävät painalluksen erittäin hyvin. Scrim-paneelit voivat olla myös värjättyjä. Värjäyksellä saadaan lisättyä UV-suojaa entisestään. 

Scrim -materiaalia käytetään kaikissa Goyan purjeissa, paitsi treenipurje Surf:issa.

Kirjoittaja: Mikko Nurmi