Pozon lautatesti

03.06.2020

Älä osta sikaa säkissä. Sama pätee laudan ostoon. Älä osta uutta lautaa sokkona, vaan testaa muutamaa eri vaihtoehtoa ennen ostopäätöstä, jos mahdollista. 

Vertaileva testaus Suomessa on harvoin mahdollista, mutta Pozossa on hyvä asetelma testailuun. Kesällä koillispasaati nuolee saaren itärannikkoa ja voimistuu Pozon kohdalla. Jatkuvan tuulen vuoksi on mukava asustella jossakin muualla kuin Pozossa. Esimerkiksi 10 kilometriä etelään sijaitsee omaan makuuni parempia spotteja asusteluun. Tuuli stoppaa kesäkuukausina kuin seinään Juan Granden jälkeen etelään päin mentäessä ja keli on miellyttävämpi mamman auringonpalvontarituaaleihin ja pojan ulkoleikkeihin. Ultimate surffarin valinta on tietysti kämppä Pozosta ja silloin sieltä ei poistuta kuin maksimissaan Vecindarion ostoskeskukseen hakemaan lisää spaghettia ja jauhelihaa.

Hiljattain fasiliteettinsa uusineen Pozowinds surffiliikkeen mallistosta saa vuokralle Goya, Quatro, Fanatic ja Simmer -merkkisiä lautoja. Testasin Goya Custom 4:sta 89l ja Quatron Cubea 93l. Isompi wavelauta oli haussa ja halusin valita näiden kahden laudan väliltä.

Ensimmäinen huomio Goyasta oli, että lauta tuntui aiempaan generaatioon verrattuna huomattavasti kelluttavammalta ja lautaa oli helpompi ajaa. Lauta ei tee mitään yllättävää missään vaiheessa käännöstä ja on stabiili ajella. Vaikutti hyvältä peruslaudalta aloittelevalle wavekuskille, toisin kuin aiemman generaation shape, joka on huomattavasti kapeampi, vähemmän kelluttava ja aggressiivisempi kääntymään.

Toisena testiin lähti Quatron Cube 93l. Sain hyvät suositukset laudalle Pozowindsin Jonakselta. Hän oli sitä mieltä, että jos testaan, niin tulen ostamaan laudan, koska monet Pozon surffarit olivat tehneet samoin. Kelluttavuus omalle 91 kilon painolleni tuntui sopivalta isommaksi laudaksi. Keli oli Pozo skaalalla kevyt ja ajelin vitosen purjeella muutaman tunnin. Temput ja veivaus toimi hienosti. Erityisen hieno piirre laudan shapessa on V pohja tupla konkaavilla, mikä tekee choppiajosta miellyttävämpää ja paremmin kontrolloitua. Lauta syö chopin terävimmän kärjen kulkien kuin pumpulissa, mutta kuitenkin irtonaisesti valmiudessa singahtamaan taivaalle. Kokoisekseen kääntyvyyttä on hyvin ja side shore olosuhteessakin saa vaivattomasti keulan vertikaaliin asemaan ja spräyt lentää. Side shoressa pääsin testaamaan lautaa myöhemmin Virossa hankittuani laudan itselleni.

Quatro Cube pohjassa on yhdistetty V ja tupla konkaavi. Laudan keskilinja on korkeammalla kuin reilit toisin kuin puhtaassa tuplakonkaavipohjassa. 

Kirjoittaja: Vesa Poutiainen, Wind & Waves tiimin weivikone


Wind & Wavesilta löytyy laaja valikoima lautoja testattavaksi. Ota yhteyttä, niin sovitellaan testiaikaa!