Poly Clew – siis mikä ja miksi kaksi?

19.04.2022

Goya purjeista Banzai, Guru ja Eclipse ovat varustettu kahdella takaliikin kiinnitysrienkaalla puomin kiinnittämiseksi. Goya kutsuu sitä Poly Clew:ksi. Mutta miksi ihmeessä?

Poly Clew vaihtoehdot ovat lyhykäisyydessään purjeen käyttöalueen laajentamista varten. Puomin takapää voidaan kiinnittää purjeessa kahteen renkaaseen ja tällä on merkitystä purjeen käyttäytymisessä. Renkaista ylempi on nimetty "Power" ja alempi "Control". Nimitykset ovat hyvinkin kuvaavat. Mikäli haet voimaa, kiinnitä puomi ylempään renkaaseen. Jos taas haet kontrollia ja mukavuutta, kiinnitä puomi alempaan. Simppeliä.

Tässä näkyy selvästi, miten purjeen takaliikki avautuu enempi, kun Francisco Goya on rikannut purjeen Gurun alempaan Poly Clew:hen.

Hiilikuituvahvikkeet

Purjeen läpi kulkevat hiilikuituvahvikkeet yhdistyvät näihin renkaisiin. Ylempi renkaista liittyy vahvikkeeseen, joka kulkee purjeessa ylemmäs, kohdaten mastonpussin lähempänä purjeen yläpäätä, toppia. Alempi renkaista yhdistyy vahvikkeeseen, joka kulkee purjeessa alemmas. Näihin vahvikkeisiin tuleva jännitys, veto, "lukitsee" purjeen tehokkaammin. Edelleen, purje pääsee molemmissa asennoissa twistaamaan ja avautumaan tuulen voimasta, kuitenkin avautumiseen vaadittava voima eroaa, mikäli hiilikuituvahvikkeessa on jännitys tai ei. Kun vahvikkeessa on veto, tarvitaan huomattavasti enemmän voimaa, jotta purje avautuu vahvikkeen "yli". Tällä on merkitystä kun purjeeseen haetaan lisää käyttöaluetta ja mukavuutta.

Levi Siver haluaa purjeeseensa useinmiten vahvan vedon, siksi hänellä on yleensä puomi ylemmässä Poly Clew:ssä kiinni. Purjeen takaliikki pysyy enempi "kiinni", eli purjeessa on selkeästi enempi voimaa.

Kumpikaan renkaista ei ole toistaan parempi tai huonompi. Molemmat toimivat moitteettomasti ja sinä päätät millaisen tyylin tai ominaisuudet valitset juuri näihin olosuhteisiin. Mikäli olosuhteet muuttuvat, saat tuunattua purjeesi nopeasti vastaamaan olosuhteita. Käy rannassa nopeasti lyhentämässä puomia ja muuta kiinnitysrengasta. Nyt purjeestasi tuli sopivampi muuttuneisiin olosuhteisiin!

Goya purjeisiin on merkattu ohjeelliset puomin pituudet käytettäessä ylempää tai alempaa rengasta. Puomin mitassa on noin 3 cm eroa riippuen kumpaa rengasta käytetään. Purje rikataan aivan samalla tavalla muuten. Olosuhteista ja tyylistäsi riippuen voit valita rikattaessa kumpaa rengasta käytät. Valitse rikattaessa renkaista toinen. Älä liitä puomin takapään narua molempiin renkaisiin, sillä tällöin kytket kuitenkin ylemmän hiilikuituvahvikkeen jännitykseen. Ja muista: jos puomisi etupäässä on RDM-maston adapteri, lisää puomin pituutta n. 2 cm. Yleisemmin puomin mitat on ilmoitettu ilman adapteria ja tuo adapteri siirtää puomia pari senttiä eteenpäin.

Power. Valitse ylempi rengas kun haluat purjeesta voimaa. Mikäli tuuli on kevyttä ja haluat purjeesta tarvittaessa hieman lisää tehoa tai olet valinnut hieman pienemmän purjeen, käytä Power-rengasta.

Control. Mikäli haluat purjeestasi pehmeämmän, tuuli on puuskainen tai lähdet tietoisesti hieman suuremmalla purjeella, valitse alempi rengas.

Tilanteita, joissa renkaan valintaa kannattaa miettiä:

  • Tiedät, että tuuli on voimakkuudeltaan purjeesi käyttöalueiden ääripäissä
  • Tiedät, että tuuli on voimistumassa tai heikentymässä HIEMAN session aikana
  • Valitset mieluummin hieman suuremman laudan etkä tarvitse purjeestasi ihan niin paljoa voimaa
  • Tuuli on puuskainen ja haluat hieman lisää mukavuutta
  • Käytettäessä näitä purjeita foilin kanssa haluat luultavasti pussikkaamman ja voimakkaamman purjeen

Kirjoittaja: Mikko Nurmi