Persoonat brändien takana, osa 1

29.07.2020

Wind & Waves Finland kävi haastattelemassa kansainvälistä tiimiä, joka koostuu monista menestyksekkäistä konkareista. Heitä yhdistää sama kuin meitä kaikkia - suuri palo purjelautailua kohtaan. Miten heidän uransa saivat alkunsa? Millainen on heidän kotirantansa, entä lempiolosuhteensa?

Goya Windsurfingin tarina alkoi Fransisco Goyan lapsuudesta. 6-vuotiaana hän tuunaili skeittilautaansa. Skeittilauta vaihtui lempilaikkariin, ja se puolestaan lempipurjelautaan. Siitä saakka Fransisco jatkoi intohimoaan, välineidensä tuunausta. 18-vuotiaana hän muutti Mauille surffatakseen joka päivä, elääkseen unelmaansa. Hän alkoi purjelautailemaan eri sheippaajien ja suunnittelijoiden välineillä auttaen näiden välinekehitysohjelmissa. 1994 Fransisco käynnisti ystävänsä kanssa oman brändin valmistuksen omassa tehtaassaan. Tuo brändi tunnetaan tänä päivänä nimellä Quatro.

Nykyisin Goyan ja Quatron pro rider -tiimissä surffaa kovia nimiä, jotka jatkavat Franciscon unelman viemistä uusien surffareiden ulottuville. Keitä nämä tiimiläiset ovat?

Tutustutaan ensin lyhyesti kolmeen kaveriin, Boujmaahan, Marcilioon ja Antoineen.

Boujmaa Guilloul

Boujmaa Guilloul on 35-vuotias surffikonkari Marokon Essaouirasta. Hän aloitti purjelautailun 11-vuotiaana, sattuman kautta. Rannalla leikkiessään hän huomasi purjeita ja lautoja ja turisteja surffaamassa. Hän halusi päästä itsekin kokeilemaan lautaa, joka kellui veden pinnalla ja jolla voi surffata aalloilla. Boujmaa innostui asiasta niin, että viritteli kodin pöydästä itselleen laudan, jolla kokeili saada aaltoja kiinni. Sitten hän kokeili vuokraamon boogieboardia yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes päätyi Essaouiran vesiurheilukeskuksen jäseneksi äitinsä tuella 1996. Tuolloin hän pääsi kokeilemaan aaltojen nappaamista ensin purjelaudalla ilman rikiä. Sitten Boujmaa lyöttäytyi yksiin parhaiden paikallisten purjelautailijoiden kanssa ja jatkoi aaltojen tavoittelua. Siitä käynnistyi Boujmaan menestyksekäs ja palkittu wavepurjelautailijan ura.

Boujmaan kotiranta on Moulay Bouzerktoun Essaouiran pohjoisosassa, Marokossa. Boujmaa rakastaa kovan tuulen ja kunnon aaltojen haastavia olosuhteita - kun surffaus on lähes selviytymistä, on Boujmaa parhaimmillaan. Nämä olosuhteet vastaavat siihen, mikä Boujmaan mielestä on vaikeinta purjelautailussa. Hänen mukaansa haasteet ovat samoja kuin elämässä muutenkin: tunteiden ja pelon hallintaa, esteiden ylittämistä oppiakseen uutta. Haastavat surffiolosuhteet saavat surffaajan parhaimmillaan ylittämään itsensä ja voittamaan haasteet.

Boujmaa on uransa aikana edustanut useita merkkejä, ja viime vuosina tämä PWA-kisakuski on totuttu näkemään Starboardin ja Severnen kasvoja. Nykyisin Boujmaa on Goya Windsurfingin ja MysticBoardingin tiimikuski.
Boujmaan lempisurffisetti on Goya Custom3 75l yhdessä Goya Banzai Pro 4.0:n kanssa.

Marcilio Browne

Marcilio Browne de Oliveira Neto on 31-vuotias surffari Brasilian Fortalezalta. Hän sai ensikosketuksensa purjelautailuun isänsä ja setänsä kautta Brasiliassa 1994. Marcilion isoäiti asui aivan rannan tuntumassa, ja perhe sai pitää surffivälineensä aina rikattuina isoäidin pihalla. Tarvitsi vain ylittää tie vesille päästäkseen.
Nykyisin Marcilio asuu Mauilla, ja hän purjelautailee päivittäin Hookipalla.Marcilio innostui alun perin wavesurffaamisesta, mutta erikoistui sittemmin freestyleen. Hänen mielipuuhaansa on surffaus down the line -olosuhteissa, kun aallonkorkeus yltää maston korkeudelle ja tuulee 20 solmua (n. 10 m/s). Tähän pisteeseen pääseminen vaati Marcilioltakin paljon työtä, ja vaikeimmaksi asiaksi purjelautailun opettelussa hän mainitseekin tarpeen harjoitella harjoittelemasta päästyäänkin. Marcilio sanoo tehneensä todella paljon työtä oppiakseen trapetsin käytön ja vesilähdön. Sen jälkeen surffauksesta tuli hauskaa, eikä se enää vienyt voimia kuten aiemmin. Oli mahtavaa päästä surffaamaan itsenäisesti syvempiin vesiin.
Marcilion lempivälinesetti on Goya Custom Quad 84 ja 89, ja purjeista hän rakastaa 4.2-5.0 neliön Goya Banzaita.

Antoine Albert

Antoine Albert, 26, on kotoisin pieniltä, eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevilta, Ranskalle kuuluvilta saarilta, Uudesta-Kaledoniasta. Sen sanotaan olevan myös lähinnä paratiisia oleva paikka. Uusi-Kaledonia on usein Tyynenmeren risteilyjen pysähdyspaikka eikä ihme, sillä nuo massaturismilta toistaiseksi säästyneet saaret omaavat sellaiset valkoiset hiekkarannat ja turkoosin, kirkkaan meriveden runsaine kala- ja eliölajeineen - saarten vehreydestä puhumattakaan! - joista meistä useimmat vain haaveilevat päiväunissaan. Täältä löytyvät maailman suurin laguuni sekä maailman toiseksi suurin koralliriutta.

Antoine aloitti purjelautailun isänsä kanssa. Hänen isältään löytyivät kaikki myyttiset purjelautavideot kuten Robbie Naishin RIP ja Jason Polakowin About time, joita Antoine katsoi kerta toisensa jälkeen. Videot puskivat Antoinea eteenpäin aloittamaan purjelautailun toden teolla.

Antoinen kotiranta on ACPV (Association Calédonienne de Plance à Voile) Côte Blanchella, Nouméassa. Tällä rannalla Antoine oppi kaiken, kasvoi aikuiseksi, ja treenaa tänäkin päivänä purjelautailua.

Antoinella ei juurikaan ole erityisiä lempiolosuhteita, sillä hän pitää vaihtelusta. Jos olisi valittava, hän valitsisi aalto-olosuhteikseen side-off-down the linen ja täysin tasaisen veden tai Lanzaroten tapaisen aaltokelin freestyleen.
Vaikeinta Antoinen mielestä purjelautailua aloitellessa oli pysyminen kärsivällisenä, erityisesti odottaessa täydellisiä olosuhteita. Antoine on edustanut Goya Windsurfingia vuodesta 2016.
Kirjoitti Sanna Päivärinta