No onhan se hauska purjelauta!

26.06.2020

Kuva: Maija Nurmi

Ensimmäiset plaanisiivut Goya Volar laudalle oli luvassa kesäkuun lopulla hellejakson tuulisena päivänä. Tiedossa oli kevyttä tuulta puuskilla maustettuna ja auringon paistetta. Volarista on kaksi versiota, Goya Volar ja Goya Volar Pro. Tällä kertaa laudaksi valikoitui kevyempi hiilikuituversio Pro. Purjeeksi osui Goya Mark X Pro 7,2 m2 ja evänä MFC Liquid Pro G10 42 cm vakioevä.

Tiedossa oli ennakkoon, että muutamia pumppauksia luultavasti puuskan tullessa tarvitaan, jotta laudan saa vauhtiin nopeammin. Järvi olosuhteissa pumppaukset ovat enemmänkin sääntö. Mukava yllätys olikin n. 8 m/s puuskat jotka veivät pakettia vauhdikkaasti ilman pumppailuja.

Volar on hauska tuttavuus. Juuri sellainen, millainen hyvä freeride-lauta on. Tuo hymyn kasvoille! Plaanissa lauta käyttäytyi rauhallisesti ja "lukittautuneesti" hyvällä tapaa, aivan kuin slalom paketti, jota jaloilla käsketään eteenpäin. Lauta oli rauhallinen, ripeä ja voisinko sanoa "kasassa". Paketti pysyi käsissä ja kasassa ilman erikoistoimenpiteitä. Erityistä oli huomata kuinka irtonainen lauta on plaanissa. Lauta tuntui irtonaiselta, aivan kuin perässä olisi cut-outit (viisteet kilpalautojen perässä) vaikka perä on yhtenäinen. Hämmästyttävää, että kuvailen lautaa sanoilla irtonainen ja lukittu samanaikaisesti. Tältä se nyt kuitenkin tuntui ja toivon, että ymmärrät mitä yritän kuvailla.

Volar Pro 130 on lauta, jolla olen tehnyt elämäni helpoimman plaanijiipin! Vaikka laudassa on riittävästi leveyttä aikaiseen plaanikynnykseen, ei lautaa tarvitse pakottaa tai runnoa jiippiin. Pieni takajalan painallus ja etujalan ohjaus kääntävät lautaa tarvittavan ripeästi ja kevyesti. Jiipissä löytyi luonnollinen kohta, jossa tehdä purjeen kääntö ja kas kumma, ulos tultiin plaanissa, vaivatta.

Volar on Freeride-lauta isolla Äffällä! Lauta on irtonainen, menevä ja ennenkaikkea vaivaton ja hauska.

Kirjoitti, Mikko Nurmi