Huppu vai ei?

28.03.2022

Vesikausi lähenee - tai rohkeimmat ovat sen jo aloittaneet. Kylmät vedet vaatii huolellista valmistautumista surffisessioon niin välineissä kuin pukeutumisissa. Välineet kannattaa tarkistaa huolella, etenkin mastonjalan kuminivelen kunto. Kylmissä vesissä ei mielellään koe välinerikkoa. Ja kun vesi on kylmää, pitää pukeutua siten että veden varassa pärjää mahdollisen välinerikon myötä useamman kymmenen minuutin ajan. Kylmässä surffaamisesta Mikko kirjoittelikin jo aiemmin blogin.

Onneksemme märkäpukujen materiaalit ovat kehittyneet viime vuosina aivan huipuksi. Materiaalit ovat erittäin elastisia, jolloin paksukaan puku ei tunnu mahdottoman jäykältä päällä. Ja toisaalta materiaalit ja pukujen konstruktiot ovat lämpimämpiä, jolloin pärjää millin ohuemmalla puvulla kuin muutama vuosi sitten.

Pukuun integroitu huppu

Kun huppu on puvussa kiinteä, ei vettä luonnollisesti pääse kauluksesta, kun kaulusaukkoa ei ole. Huppu tulee tiiviisti kasvoja vasten ja kasvot kun eivät pahemmin liiku, joten vettä ei sitä kautta pääse juurikaan pukuun sisään. Hupulliset puvut taitavat kaikki olla etuvetoketjullisia, joten lyhyen vetoketjun lävitse ei myöskään pahemmin pääse vettä sisään. Jos puku istuu hyvin, ei etuosan pukeutumisaukon sivuistakaan pahemmin vettä pääse sisälle.

Vaikka nykymateriaalit ovat erittäin elastisia, integroitu huppu kuitenkin voi kiristää tai tuntua epämiellyttävältä. Koska huppu on kiinteä osa pukua, vaikuttaa esim. pään koko, kaulan mitta ja vaikka hiusten paksuus koko puvun istuvuuteen. Myös esim. hartioiden leveys saattaa vaikuttaa puvun istuvuuteen kokonaisuutena erilailla kuin huputtomassa puvussa.

Suomessa lämmintä pukua saattaa tarvita myös muulloin kuin alkukeväästä tai myöhäissyksystä. Joskus kylmä keli saattaa tulla ihan kesäkuukausina ja kova pohjoistuuli saattaa myllätä Itämeren veden nopeastikin kylmäksi. Kroppa tarvii lämmintä pukua, mutta huppu saattaa silloin olla ylimitoitettu lämmön suhteen. Purjelautaillessa hupun toki pystyy vetämään taakse ja surffata ilman huppua, mutta se ei välttämättä ole mukavan tuntuista. Riippuen taas puvusta ja istuvuudesta, niskassa oleva huppu voi kiristää kaulaa ja uidessa huppu kerää vettä ja niskan kautta vettä pääsee helpommin pukuun sisään.

Tuotelinkit:

Irtohuppu

Useammalla valmistajalla on myös irtohuppuja saatavilla. Irtohupun paras puoli on ehdottomasti se, että voit päättää menetkö vesille hupulla vai ilman. Ja huppuja on erilaisia - paksuus, sisämateriaalit, naama-aukon koko, kaulan pituus ja kauluksen tyyli vaihtelee. Koska irtohuppu on puvusta irrallinen elementti, huppu ei vaikuta mitenkään puvun istuvuuteen, joten jos esim. pään koko tai hiusten paksuus/määrä aiheuttaa haasteita integroidun hupun kanssa, niin irtohupulla ei tarvitse tehdä kompromisseja puvun istuvuuden kanssa. Ja lisäksi voit jättää hupun rannalle, jos kaipaat puvulle paksuutta mutta keli ei vaadi huppua. Saat ehkä sille lämpimälle puvulle enempi käyttöä.

Huono puoli irtohupussa on ehdottomasti se, että kaulalle jää se kaula-aukon sauma. Siitä vedellä on pääsy sisään, varsinkin jos puku ja/tai huppu ei kaulalta istu hyvin - tai jos pukee hupun ja puvun vähän kiireessä ja hupun kaulusosaan jää ryppyjä. Rypyn myötä vedelle voi jäädä isokin aukko josta se pääsee sisään.


Huppujen kauluksia on monenlaisia ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Lyhyt kaulus voi tuntua miellyttävältä päällä, mutta voi nousta liikkuessa ylös puvun kaula-aukon sisältä. Eli varmista, että kaulus on riittävän pitkä pukuusi. Tuplakaulus on hyvä ja löytyy useasta "extreme" -käyttöön tarkoitetuista hupuista. Tuplakauluksen sisempi kaulus menee puvun kauluksen sisään ja ulompi päälle. Tämä muodostaa tuplakerroksen saumaan ja vettä ei kovin helposti tuosta saumasta pääse sisään. Tuplakauluksessakin kannattaa varmistaa, että sisempi kaulus on riittävän pitkä. 

Leveäkauluksisessa hupussa kaulus jatkuu hartioille ja sen avulla päällekkäisestä saumasta tulee pitkä, jolloin tiiviys on periaatteessa parempi. Vesi ei löydä reittiä puvun sisälle niin helposti, koska kaulus ja puku menevät hartioille asti päällekäin. Lisäksi leveä kaulus antaa lisälämpöä myös hartioille. Leveä kauluksellisen hupun pukemisessa kannattaa olla huolellinen, koska kangasta on paljon ja se voi helpommin jäädä rypylle, jolloin puvun kaulukseen saattaa jäädä reitti vedelle. Maneran tuplakauluksisen hupun sisempi kaulus ei mene leveästi hartioille vaan on leveyssuunnassa kompaktimpi. Tämä auttaa pukemista, ryppyjä ei tule niin helposti kuin leveämmällä kauluksella.

Hupullinen aluspaita

Jos kaipaat vähän lisää lämpöä myös puvun alle, niin hupullinen aluspaita on myös oiva tuote. Kun huppu on aluspaidassa kiinni, kaulussauma pysyy erittäin hyvin tiiviinä. Ryppyjä ei juurikaan jää ja puvun istuvuus ei ole hupun mitoituksista/ominaisuuksista kiinni. Ja usein lisälämpö puvun sisälle on tarpeen. Aluspaidalla saat kasvatettua lämpökerrosta helposti, joten puvun monikäyttöisyys paranee.

Huonoa hupullisessa aluspaidassa voi olla se että mikäli lisälämpöä ei tarvitse - tai puku on niin tiukasti istuva, aluspaita saattaa aiheuttaa lisää kankeutta liikkuvuuteen. Yksi kerros neopreenia lisää tarkoittaa aina hieman lisää kankevuutta ja kompromissi lämmön ja liikkuvuuden suhteen voi jossain tapauksissa olla liian iso. Ja varsinkin jos käyttää hihallista aluspaitaa, kannattaa kiinnittää huomiota, että aluspaidan hiha yhdessä puvun hihan kanssa ei puristaisi liikaa. Puristavat hihat huonontavat käden puristusotetta huomattavasti. 

Jos puvun hihat ovat jo hyvin istuvia, alle ei välttämättä kannata yrittää mahduttaa hihallista aluspaitaa - tai ainakin hihan tulisi olla mahdollisimman ohut. Hihaton aluspaita voisi toimia tuollaisessa tilanteessa paremmin. Aluspaitaa käyttäessä huolehdi pukiessa, että paidan helma ei jää rypylle puvun sisään. Se voi aiheuttaa ikäviä hiertymiä trapetsin käytön myötä.

Yhteenveto

  • sovita aina ennen hankintaa, mikäli mahdollista
  • kiinnitä huomiota kokonaisistuvuuteen - jos kaulaa tai päätä kiristää, harkitse isompaa kokoa tai toista mallia
  • muista että neopreenituotteeet tulevat joustavammaksi käytön ja kastumisen myötä
  • puvussa tyhjä tila tarkoittaa kylmää - mitä paremmin istuva puku, sitä lämpimämpi
  • älä tingi liikkuvuudesta lämmön kustannuksella
  • varo liian tiukkoja hihoja
  • huolehdi että irtohupun kaulus menee riittävän pitkälle puvun sisään ja ettei kaulukseen jää ryppyjä
  • huolehdi että aluspaidan helma ei jää rypylle puvun sisälle
  • märkäpuvun lämpökerrointa voit lisätä myös muilla alusasuilla, esim. "painipuvulla", tuotelinkki: Prolimit neopreeni monoshort 1.5 mm

Kirjoittaja: Tero O. Nieminen