Goya Volar laudan koon valinta

22.03.2024

Volar tai muun freeride-laudan hankintaa ajatellessa, mieti litratilavuutta myös näiltä kanteilta.

Volar on mitä mahtavin Freeride lauta. Volar on ollut Goyan mallistossa jo vuosia ja mallia on uudistettu n. parin vuoden välein. Volaria valmistetaan kahdella rakenne variaatiolla. Volar Carbon sisältää hiilikuitua ja Volar lasikuitua. Mitat ja muotoilu laudoilla on samat ja rakenteen muuttuessa painoa tippuu n. 20%. Paino on merkittävä tekijä siinä, miltä lauta tuntuu jalkojen alla. Suurempi seikka lienee kuitenkin oikea lautatilavuus.

Laudan litratilavuus on karkea indikaattori myös laudan kelluttavuudesta ja vakaudesta. Toki myös laudan leveys vaikuttaa erityisesti vakauden tunteeseen. Litratilavuudelta liian pieni lauta voi jopa vaatia kuskille snorkkelin tai vähintäänkin myrskytuulta, mikäli litratilavuus on vähemmän kuin kuljettajan paino (negatiivinen litratilavuus suhteessa kuskin painoon). Liian suuri litratilavuus suhteessa kuljettajan kokoon tai tuuleen nähden saa laudan tuntumaan jähmeältä tai toisaalta vaikeasti vedessä pidettävältä. Goya Volar laudoista löytyy useita kokovaihtoehtoja, joista voi valinnan tehdä omien taitojen, olosuhteiden ja mieltymyksen mukaan. Goya Volar on kölitön, plaanaamaan tehty freeride lauta, jolla on mukava hakea ensiplaaneja tai tykittää pitkin ulappaa. Volarista on moneksi.

Erityisesti ensiplaanien määrän nostamisessa, tarpeeksi suuri lauta on tärkeä. Kun oppiminen riippuu plaanipäivien määrästä, on tarpeen maksimoida plaanipäivien määrä, jolloin suurempi lauta lienee varma valinta.

Paikka ja erityisesti tuuliolosuhteet ovat tärkeä tekijä. Voimakkaammat tuulet mahdollistavat myös laudan koon pienentämisen ja pienempi vaihtoehto saattaa olla mukava pienemmän purjeenkin kanssa. Kunhan vain varmistat, että pääset kevyesti plaaniin.

Merellä nousee nopeasti pientä terävää aallokkoa. Mikäli plaanaaminen on tuttua ja harrastat paikassa, jossa lyhyttä terävää aaltoa, niin hieman pienempi tilavuuksinen lauta, joka on myös kapeampi voi tuntua ketterämmältä ja mukavammalta röpelöisessä vedessä.

Karkeasti yleistettynä, mutkat suoriksi vedettynä ehkäpä alla olevien taulukoiden mukaisesti. Muista jutella samalla rannalla harrastavien ja samankokoisten kavereiden kanssa heidän fiiliksistään lauta koon osalta. Älä luota yhteen mielipiteeseen ja jos mahdollista, niin kokeile lautaa. Voit ladata myös taulukot PDF-tiedostona kuvien alta löytyvästä napista.

Kirjoittaja Mikko Nurmi