Freewave vai Freewave? Molempi parempi.

06.09.2020

Vertailussa Goya One 3 Pro 105 ja Quatro Power Pro 105.

Goya ja Quatro ovat merkkeinä sisaruksia - saman firman kaksi hieman eri lähtökohdista rakennettua brändiä. Sisaruksilla löytyy kummaltakin freewave-lauta, joissa molemmissa sama tilavuus ja kolme evää. Paperilla lautojen mitat näyttävät lähes identtisiltä. Herää kysymys, että miksi on tehty kaksi eri lautaa samaan käyttöön. Miksi kummallakin brändillä pitää olla oma freewave? Miten nämä käytännössä eroavat ja kumpi on parempi?

Goya One 3 Pro 105 on helppo ja näpsäkkä lauta, joka on mukava ajaa "perunapellossa" sekä selkeämmässä aaltolinjassa. Laudan tilavuus on jaettu melko taakse, mastonjalan ja jalkalenkkien väliin. Näin lauta kelluttaa hyvin ja pitää vauhdin pienemmässäkin aallokossa. Lauta on lyhyt ja leveähkö, joka on tyypillistä modernille freewavelle. Goyan konseptissa "One" on lauta, jota voit käyttää freeridesta aallon nappailuun. One:ssa on jalkalenkeille enemmän sijoitusmahdollisuuksia. Lautaa voidaan käyttää neljällä tai kolmella jalkalenkillä, jalkalenkit ulompana, kun halutaan ajaa freeridea ja lenkit sisempänä, kun laudan halutaan kääntyvän aaltoon näppärämmin.

Quatro Power Pro 105 on Quatron laudoista varmasti monipuolisin. Power 105 on suunniteltu kulkemaan kevyesti ja samalla käyttäytymään aalloissa kuin wave-lauta. Mitoiltaan Power on melko kompakti. Laudan tilavuutta on jaettu hieman One:a tasaisemmin. Power 105 mallissa voidaan käyttää neljää jalkalenkkiä ja lenkkejä voidaan siirtää hieman keskilinjalta ulommas kuten One:ssa. Power malliston pienemmissä laudoissa optio on vain kolmelle jalkalenkille, joka henkii mallin olevan enemmän wave-orientoitunut.

Molemmat laudat toimitetaan G10 materiaalista valmistetuilla laadukkailla evillä. Tehtaalta oletuksena keskievä on 23 cm ja sivuevät 11 cm. Latuevät tulevat MFC Hawaii:lta enkä testeissä muita eviä kaivannut. Näistä evistä löytyy vauhtia, pitoa ja kontrollia. Rakenteeltaan laudat ovat samantyyppiset ja erittäin laadukkaat.

Ajettaessa löytyy pieniä eroja

Pääsin testaamaan molempia lautoja 5.0 ja 4.2 purjeilla perunapellosta aaltolinjaan vaihtelevissa olosuhteissa. Huomioitakoon, että oma painoni on n. 75 kg, jolloin nämä molemmat laudat ovat minulle +30 -lautoja! Henkilökohtaisesti suosin hieman suurempia lautoja. Suurempi lauta kannattelee hyvin tyvenen läpi. Samaan lautaan voidaan käyttää purjeita suuremmalta koko-alueelta. Laudan mitoista ei ole mitään haittaa! Näistä laudoista löytyy ketteryyttä kääntää pienemmässäkin aallonvälissä tai lasketella alas suurempia maininkeja ja tilavuus luo helppoutta pienempienkin aaltojen kyydissä pysymiseen.

One 105 kiihtyy ja kulkee rennonoloisesti. Lauta tuntuu näpsäkältä ja tuntuu kuin lautaa voisi jokaisesta pienestä aallonharjasta kevyesti nostaa ilmaan. Peräpään tilavuus tekee laudasta erittäin mukavan samalla kun pohjan kaarevuus ja ulkomitat henkivät ketteryydestä. Lauta on irtonaisen oloinen ja leikittelevän tuntuinen. Plaanissa lauta tuntuu kulkevan perällä ja jaloilla laudan nopea kääntely pieniinkin laineisiin onnistuu kevyesti. Perunapellossa lauta kulkee tasaisesti ilman turhia hakkaamisia tai pärskeitä. Hymy nousee pintaan! Power 105:n ajotuntuma on hieman lukittuneemman oloinen. Lauta kulkee vakaasti ja eleettömästi silti valmiina muuttamaan suuntaa jokaisesta ohjausliikkeestä. Suoraan ajettaessa Power 105 tuntuu hieman vakavammalta kuin One 105.

Kun vauhti kiihtyy ja aalto kasvaa tulee Power 105:stä ulos sen oikea luonne. Power 105:n lukittuneempi ajo on kontrolloitavampi ja aaltoon käännyttäessä Power 105 kääntyy ketterästi kuin raiteilla aaltoon. Ilman suurempaa puristusta lauta ohjautuu sinne, minne ohjaaja haluaa ja lauta puree veteen luoden tarvittavan pidon. Power 105 säilyttää vauhdin hyvin ja antaa kuljettajalle rauhan valmistautua suunnan muutokseen. Aaltoa kurvaillessa Power 105:n sukujuuret nousevat esiin.

Molemmat laudat suoriutuvat mahtavan tyylikkäästi ja rennosti suoraan ajamisesta. Molemmat laudat suoriutuvat ongelmitta aaltoon kääntämisestäkin. Pienet erot lautojen välillä tulevat esille ja syynä lienee lautojen suunnittelulähtökohdat. Sisarukset eivät kuitenkaan ole DNA:ltaan aivan yhtäläiset.

Pohjan muodot kertovat pienistä eroista

Lautojen sheipeistä, eli pohjan muotoilusta löytyy eroavaisuuksia. Lähemmin tarkasteltuna One 105 näyttäisi olevan rockeriltaan (pituussuunnan käyryys) käyrempi kuin Power 105. One:n rocker näyttäisi olevan kaareva lähes koko pohjan matkalta.

Sivuttaisprofiilia tutkittaessa ilmenee, että molemmissa laudoissa pohjanmuotona on tupla concave. One 105:ssa tupla concave löytyy koko pohjan matkalta, kun taas Power 105:sta löytyy aavistus tasaista pohjaa jalkalenkkien alta. One 105:ssa syy ajamisen pehmeyteen saattaa löytyä pohjan keski-V:ssä. One:n pohjasta löytyy V joka tekee laudasta irtonaisemman.

Kantit One 3 105:ssä ovat jyrkemmät ja pystymmät kun Power 105 omaa täyteläisemmät ja pyöreämmät, wave-laudoista tutun näköiset kantit.

Kumman valitsen?

Lautojen syvin eroavaisuus konsepti -mielessä löytynee niiden suunnittelulähtökohdista. One 105 on sielultaan freeride -lauta, joka on muotoiltu viihdyttämään kaikissa olosuhteissa. Power 105 on taas sukupuultaan Wave lauta, joka on jalostettu suoriutumaan sukulaisiaan paremmin pienemmissä aalloissa. Kun Power 105 on Quatro:n lautavalikoiman tilavuudeltaan yksi suurimmista, on One 105 Goyan lautavalikoiman keskikastia kun tilavuutta tarkastellaan. Quatron lautavalikoima on vahvasti wave orientoitunutta kun taas Goyan valikoimasta lautoja löytyy radikaalista wave-laudasta ratakiituriin ja foil-experttiin. Nämä heijastelevat lautojen pieniin muotoilueroihin ja nämä pienet erot huomaa pieninä nyansseina lautojen käyttäytymisessä.

Valitse One 105 jos pidät suoraan ajelusta ja haluat, että lautasi kääntyy ketterästi yksittäiseen kohtaamaasi aaltoon. Mikäli sinulla on vietti aaltolinjan hakemiseen, suuren tai pienen ja suoraan ajaminen on satunnaista, valitse Power 105. Jos haet n. 100 ltr lautaa freeride tai race kalustosi jatkeeksi nautit todennäköisemmin One 105:sta. Jos wave kalustosi tarvitsee isomman laudan kevyiden päivien ilotteluun, on oikeampi valinta luultavammin Power 105.

Näiden lautojen käyttöalue on suuri, kun laudat kantavat rikit 4.5-6.5 m2 alueella. Merialueella tämä vastannee 80%:a vesipäivistä. Älä arkaile lautojen tilavuutta vaan kokeile rohkeasti!

Wind & Wavesilta löytyy demoina sekä Goya One Pro 3 105 ja Quatro Power Pro 105, ota siis yhteyttä jos haluat testata!

Kirjoitteli: Mikko Nurmi